HPFI relæ (Fejlstrømsafbrydere)
HPFI relæ (Fejlstrømsafbrydere): Sikkerhed og beskyttelse af dit elsystem
Et hpfi-relæ, også kaldet fejlstrømsafbryder, beskytter mod indirekte berøringer i dine elinstallationer. HPFI relæet slår fra ved 0,03 mA og ideelt inden for 0,3 sekunder. Med andre ord sikrer det dig mod at få farlige stød. Relæet sikrer også, at elektronisk udstyr som computer, tv og opvasker ikke går i stykker ved overgang i strømmen.
I Danmark er montering af et godkendt og korrekt installeret HPFI relæ lovpligtigt i alle bygninger med indlagt elektricitet. Det gælder altså private hjem, arbejdspladser og offentligt tilgængelige institutioner. Uden HPFI- i din husstands el-tavle, eller en pfi fejlstrømsafbryder i elektriske installationer over 30 mA, risikerer du brand.
Opnå en høj grad af sikkerhed med vores kvalitets HPFI relæer
På bels.dk finder du alle former for hpfi og pfi relæer til privat og erhverv. Begge sælges til en god pris, kvaliteten er i top hos både ABB, AEG, Eaton og vores mange andre producenter. Med et relæ fra :hager, Rockwell Automation, Schneider og Siemens kan du føle dig tryg hvad el-drift og brandsikkerhed angår. Om det regner eller sner kan du stole på deres ekspertise, dog bør du teste relæet hver sommer og vinter.
Sortimentet byder på type A og type b fejlstrømsafbryder, der spænder lige fra 10A til 125A. Type A fås som 2- og 4-polet og har til formål at detektere AC fejlstrømme og pulserende DC fejlstrøm. Sidstnævnte handler ofte om en fase 1 overbelastning ved brug af lysdæmpere, strømforsyning til pc og hårde hvidevarer. Type B skaber øget sikkerhed på applikationer som elbilladere, PV-installationer samt 3-fasede frekvensomformere.
En trefaset omformer ses bl.a. på byggepladsens fordelingstavle. Adresserer du ikke risikoen ved halvledende strømelementer, kan der opstå overspænding, idet fejlstrømmen ikke passerer gennem nul. Gør den ikke det, sættes arbejdernes liv i fare. Der kan desuden opstå skader på udstyr og køretøjer. Tænk også fejlstrømsafbryder ind i dit varmepumpe-/HVAC-system.
Beskyt mod farlige fejlstrømme med vores pålidelige fejlstrømsafbrydere
I 2008 skyldtes godt 3.000 brande årligt fejl på elektriske systemer. Antallet af personskader er relativt lavt herhjemme netop fordi, el-producenter og el-installatører har fokus på at undgå mætning af din fejlstrømsafbryder.
For at hindre forhøjet DC-strøm eller forsinkelse på strømafledningen har du brug for RCD-beskyttelse. Flere og flere vælger elbil, og her er det afgørende at opsnappe DC-fejl. Hvor der på en pc-skærm eller printer godt kan være en permanent minimum lækstrøm, kan lækagestrøm vise sig at blive katastrofalt på ladestationer, hvorfor der typisk er krav om RCD-relæer. Ukontrollerede udkoblinger koster i værste fald ikke kun produktionsstop og tab af data, men menneskeliv.
Det samme gælder solcelleinstallationer. Et traditionelt relæ opfanger ikke altid DC-fejlstrøm på solcellebatteriet. Det gør en type B RCCB til gengæld, så du kan føle dig sikker i dit hjem eller erhvervsmæssige bebyggelse. Prisen på sådanne komponenter er et lille greb i lommen kontra de skader, der ellers ville forvoldes på dit energisystem.
Varmepumper er kraftfulde, hvilket er godt i et koldt efterår og vinter. Vær dog obs på, den drives af en frekvensstyret trefaset motor. Højfrekvensfejlstrøm er ikke at spøge med; sørg for at beskytte brugerne såvel som varme- og el-materiel med den rette fejlstrømsbeskyttelse.
Slår HPFI fra i regnvejr skyldes det næppe relæet, men en ”utæt” elinstallation. Sagt på en anden måde afledes strømmen ikke korrekt til jord. Strømmen cuttes automatisk, hvilket ses ved at knappen i el-tavlen står på ”O.” Ring en autoriseret elektriker ind, og få en gennemgående fejlsøgning, så du ikke får rap over nallerne eller værre endnu. Fejlen kan skyldes flere ting – udendørslamper, stikkontakter og boliginstallationer i det hele taget bør tjekkes for overgange.
Hvem ved, måske elektrikeren har Elma k4200 (https://bels.dk/da/elma-tangampermeter-k4200-5706445250462) i hænderne, så I er fri for at afbryde og skille installationen ad.
Vælg det rigtige HPFI relæ til dit elsystem hos bels.dk og skab tryghed
Her på shoppen tilbyder vi over 200 forskellige HPFI afbrydere. Trods filterfunktionen forstår vi godt, hvis du har svært ved at finde den, der er passer til netop din installation. Vi giver her et par råd til, hvilke klasser afbryderne findes i. Sidder du stadig med spørgsmål, eller er i tvivl om montering, er du velkommen til at kontakte os på info@bels.dk.
HPFI står for ”high pulsating fault inducator.” Klasse og mA størrelse er de primære faktorer, du skal tage stilling til ved valg af fejlstrømsafbryder. Der er stor forskel på hvor mange brugsgenstande, der skal beskyttes i en privat ejendom eller et produktionsmiljø.
Type B RCD vinder over type F RCD målt på pålidelighed. De blokerer ikke i samme grad DC-fejlstrømme og du får et mere stabilt system, også ved krævende forhold.
Type B enhederne er velegnede til enhver form for reststrøm og giver unikke brandbeskyttelsesegenskaber. Overvej type Bfq og B+ RCDer, hvis installationen skal håndtere frekvenser på op til 20 kHz (B+) og 50 kHz (Bfq).
Har du flere PFI relæer i strømkredsen er korrekt montering endnu vigtigere. Kort sagt er en type A fejlstrømsafbryder som AEG 40/0,3/4p https://bels.dk/da/aeg-pfi-afb-40-0-3-4p-sel-5413565044948 ideel til montering i linje, dvs. når du arbejder med selektiv tidsforsinkelse. Visse RCD-enheder er kun beregnet til personsikkerhed.
En enhed mærket type b består af et filter og to spoler. De må ikke blandes - sæt derfor ikke en type A/AC foran. B-relæer forbindes øverst i installationen. Har du fokus på pris på hpfi-relæ, er de at foretrække fremfor at omlægge installationen til flere elektriske brugsgenstande. Afbryderen indsættes da i en lige linje.