Automatsikringer
Automatsikringer kaldes også for MCB’er, og de bruges ofte til at beskytte elinstallationer mod mindre afgange og belastninger. Generelt sidder der altid en form for sikring i din boligs el-installation. En sikring skal beskytte ledningerne i el-installationen mod overbelastning og kortslutning. Der går ledninger fra gruppetavlen og ud til dit strøm-output, som f.eks. en stikkontakt. Disse ledninger leder strømmen fra eltavlen og ud i stikkontakten. Du har måske oplevet at du har haft tilsluttet for mange el-artikler til den samme gruppe, og at strømmen så er gået. Det er en beskyttelsesmekanisme fra sikringen, som sørger for at der ikke sker en kortslutning, nedsmeltning eller andre overbelastninger, som kan udgøre brandfare.
Det er derfor meget vigtigt at du vælger den rigtige type sikring til din installation, så den kan afskære strømmen fra kablet før det smelter.
Automatsikring eller smeltesikring?
Der findes to forskellige typer af sikringer: Smeltesikringer og automatsikringer. De har samme formål; nemlig at slå strømmen fra ved for høj belastning, og derved forebygge store skader ved en kortslutning. De to typer af sikringer virker dog forskelligt: Ved en smeltesikring er der indbygget en tynd tråd, som brænder over - eller smelter før ledningerne, og dermed slukkes strømmen før den overbelaster ledningerne. En automatsikring vil derimod være indstillet til at kunne trække et vist antal ampere, og ved en overbelastning, vil automatsikringen automatisk frakoble strømmen for at afværge skader. Hvis din automatsikring slår fra, har du derfor mulighed for at udbedre problemet - slukke for et eller flere apparater, og tænde for strømmen igen. Du er altså ikke nødt til at skifte en sikring, som ved en smeltesikring.
Hvilken automatsikring skal jeg vælge?
Automatsikringer kan inddeles i tre kategorier, baseret på, hvor stor overstrøm der skal til, for at den kobler ud hurtigt. Disse tre kategorier inddeles som karakteristikke, som angives med et bogstav. Bogstavet er en standard for alle fabrikanter. Disse karakteristikker er følgende:
- B-karakteristik - Kobler ud, når den udsættes for 3-5 gange mærkestrømmen
- C-karakteristik - Kobler ud, når den udsættes for 5-10 gange mærkestrømmen
- D-karakteristik - Kobler ud, når den udsættes for 10-20 gange mærkestrømmen
På det danske marked bruges automatsikringer af C-karakteristik ofte, og nogle tror faktisk at det er et krav, men det er ikke rigtigt. Det vigtigste er at du finder en automatsikring, som passer til dine kabler.
Der er flere ting, du skal tænke over, når du skal vælge din automatsikring:
- Hvor meget belastning, som du tænker at du vil tilslutte
- Installationsstedets maksimale kortslutningsniveau
- Det mindste kortslutningsniveau, som sikringen skal koble ud på, hvis der opstår en fejl.
- Dine ønsker til selektivitet
Det er især relevant at du lægger vægt på den minimale kortslutningsstrøm. Hvis der sker en fejl i installationen, er det vigtigt at automatsikringen kobler ud inden der sker skade på personer eller materiel. For at det kan lykkes, skal både kortslutningsdelen og overbelastningsdelen udløses ved en fejl i installationen. Kort sagt er det vigtigt at selv den mindst mulige kortslutningsstrøm i kablet er nok til at udløse kortslutningsdelen i din automatsikring. Det er derfor meget vigtigt at du finder ud af hvor store dine ledninger er, og derefter køber en automatsikring, som giver sikkerhed mod kortslutning og overbelastning i forhold til ledningernes størrelse.
Automatsikringer øger sikkerheden
Det er ingen hemmelighed at strøm kan være livsfarligt. Selv den strøm, der løber gennem din private bolig kan forvolde voldsom skade på både personer og materiel. Derfor er det utroligt vigtigt at du sørger for at sikkerheden er i orden i forbindelse med dine elektriske produkter.
Med en automatsikring, er du sikker på at sikkerheden er i top. Netop fordi automatsikringen selv slår fra, hvis der løber for stor strøm gennem kablerne, sikrer den, at der ikke opstår farlige situationer med el i dit hjem.
Bels er specialister
Ud over at det er vigtigt at have styr på sikkerheden, er det også meget vigtigt at du vælger den rigtige automatsikring, når du skal installere sådan en. Automatsikringen skal nemlig passe til den installation, som den skal beskytte. Derfor er vi hos Bels altid klar til at vejlede dig, når du skal vælge automatsikring. Vi har mange typer af sikringer, og vi kan sikkert også finde den, som passer til din installation.