Lampeledning

Mangler du ledning til lampe? Eller måske du flytter om, som stiller nye krav til installationerne? Bels.dk er leveringsdygtige i alle typer lampeledning til indendørs brug. Find PVC og stofledninger i både sort og hvid til billige penge og hurtig levering, så du kan komme i mål med gør-selv-projektet. Priserne på vores ledninger er angivet pr. meter.

0 produkter

Der er ingen produkter, der matcher dit valg.

Ledningers praktiske og æstetiske funktion

Ledning i den rette længde, farve og type er afgørende for helhedsindtrykket i dit hjem og sikker brug af dine lamper, elektronik og el-værktøj. Spisebordslampen skal fx hænge i en behagelig højde, så lyset ikke skærer dig eller dine gæster i øjnene. Tilslutningen af diverse strømkrævende apparater skal være diskret og funktionel - det kan du sikre med gode, tilpassede ledninger i vores sortiment. Vi hjælper dig med at gøre op med irriterende forlængerledninger og stikdåser, du risikere at falde over en gang for alle. Elinstallationer bør være sikre og langtidsholdbare, hvorfor vi på bels.dk kun forhandler ledninger fra topproducenter. 

Hvilken ledning passer til hvad?

Ledninger og kabler fås i et væld af udformninger og dækker en bred skare af elartikler. Grundlæggende har de det formål at lede elektrisk energi fra el-nettet videre til diverse forbrugsgenstande. Ledninger kan dog også overføre elektriske signaler til bl.a. netværk, TV og andre elektriske styringer. 

Til pendler og gulvlamper er en rund ledning at foretrække, mens flad ledning er anvendelig til bordlamper og væglamper, særligt hvis ledningen skal sættes fast på eller langs væggen og derved ikke generer øjet og boligens indretning. Undgå generelt at danne ”fuglereder” – et virvar af ledninger udgør lettere brandfare. 

Tilfører du en stofledning til en moderne LED- globepære skabes et personligt, råt og stilfuldt præg på belysningen i cafeen, baren eller restauranten. Stofkabler ses også på traditionelle eldrevne strygejern eller brødristere, som kræver ledning, der tåler høj varmeafgivelse. Tilledninger på elapparater er bøjelige i kraft af tynde kobbertråde i hver leder, hvorimod der er tale om en massiv kobberkerne i ledninger til fast installation.

Står du overfor at skulle skifte en loftslampe vil du typisk få brug for en fleksibel ledning. Fleksible ledninger, som skal kunne hænge frit og eventuelt gøre en lampe flytbar, er en samlebetegnelse, der dækker over lampeledninger, tilslutningsledninger, plastkappeledninger, men går også under forkortelserne PKA og PKAJ. Størrelsesmæssigt har de gængse fleksible ledninger en diameter på 0,75 mm2, 1 – 1,5 mm2 og 2,5mm2. Det er vigtigt at bemærke, at PVC-kappen er for tynd til udendørs anvendelse og nedgravning. Fagtermisk kaldes de for ”tilledning” til belysnings- og brugsgenstande og er mærket med H03VV-F, H05VV-F m.fl. Til udendørs brug er et gummikabel med den klassiske betegnelse H07RN-F at foretrække – gummikabler vil du typisk støde på rundt om på camping- eller festivalpladser, og selvfølgelig byggeområder.

Hvordan er ledning og kabel bygget op?

Trods de mange typer ledninger på markedet er de som hovedregel opbygget ens. En metalleder overfører den elektriske energi eller det elektriske signal. Metallederen er typisk udført i kobber, dog ses aluminium, som er billigere, brugt ved større kabler.  Hver leder er isoleret med en form for plastik, således at kablet ikke kortslutter. Slutteligt samles et antal ledere i en kappe, der også gør kablet mekanisk robust afhængig af hvad det skal bruges til.

Gode råd ved lampeopsætning

En smuk lampe og lyssætning skaber atmosfære i hjemmet, men forudsætning for at nå dertil, er at du monterer lampe og ledning korrekt – og i værste fald undgår kortslutning og brandfare. Derfor får du her et par gode råd inden du kaster dig ud i de tilladte gør-det-selv lysprojekter:

Få styr på lamper og ledning med det rette værktøj

På bels.dk finder du alt det nødvendige udstyr til el-arbejdet, du selv må udføre derhjemme. Hav gerne en spændingstester, isolerede skruetrækkere i forskellige størrelser, bide- samt afisoleringstang eller afisoleringskniv inden for rækkevidde. Sikr dig at strømmen er slået fra før ophængning påbegyndes!

Hvad må du selv i forhold til el og lamper?

Opsætte lavvolt-halogenspots under visse betingelser (se nærmere på https://www.sik.dk/sites/default/files/2018-10/gordetelsikkert_2.pdf)

Udskifte og montere en fatning

Opsætte og nedtage lamper

Udskifte og montere en lampestikprop

Hvordan hænges lampen korrekt op og tilsluttes?

Bærevnen på en ledning til en hængelampe afhænger af om den er 2- eller 3-ledet samt tværsnittet på enten 0,75 mm2 eller 1mm2. På visse typer lamper vil der være en bæresnor – følg derfor altid brugsvejledningen. 

Lampeudtaget eller rosetten består af faste klemmer (mere om mærkning på https://www.sik.dk/sites/default/files/2018-10/gordetelsikkert_2.pdf) hvori lampens ledningsender monteres og har indbygget aflastning. Bemærk at rosettens bærevne begrænses alt efter ledningstype. I ældre installationer vil ledningerne ofte være placeret i et rør i loft eller væg – er dette tilfældet skal du benytte en krog eller svanehals til lampeophæng.

 

© Bels.dk - Alle rettigheder forbeholdes payment options - logo